Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Zobacz, gdzie kupić różową sól himalajską.

Sól to substancja konieczna do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska i sól kłodawska? Z jakiego powodu należy stosować je podczas gotowania?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która wspaniale uwydatnia smak potraw. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 g na dobę) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych minerałów oraz pierwiastków, m.in. potas, wapń czy magnez, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi świetny do naszych kiszonek. Jest wartościowym źródłem cynku, potasu czy wapnia, czyli składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich cech i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]