Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Dalsze informacje o soku z kiszonej kapusty.

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Pisząc o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała substancje potrzebne dla jego właściwego działania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę związków mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to również wspaniałe źródło witamin. Warta uwagi jest głównie duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.

Dlaczego warto spożywać sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks czy wrzody żołądka. Wzmagają one także apetyt i działają osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]