Jeśli potrzebujesz barszczu czerwonego z butelki, skieruj się na tę stronę.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą jemy zwykle w trakcie Wigilii bądź hucznych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja podawania posiłków z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – pasuje do jajka i do pasztecików z grzybowym nadzieniem
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość sycącą potrawą. Lecz właśnie jego nieco słodkawy, a przy tym kwaskowaty aromat powoduje, że perfekcyjnie współdziała on z innymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą czy też mięsem, inni wolą w nim jajo, ziemniaki i kiełbasę. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, ale także smakowita przekąska lub kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupkiego pasztecika z pieczarkami bądź bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.
Należy zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bowiem zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także mnóstwo żelaza, przez co zaleca się je anemikom. Z kolei ze względu na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zwykle je się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie istnieje kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie doprawia to danie. Jedni lubią barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, inni dosypują do niego troszkę cukru, by podkreślić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek zawiera więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotować na własną rękę, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa około siedmiu dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]