Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Więcej o soku z buraka kiszonego.

Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Ostatnio jednak notorycznie mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która aktualnie często spotykana jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – duże ilości witamin i żelaza

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie same kwasiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż bardzo kwaśny. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to zasadniczo bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witaminy B3, E, C oraz A, jak również przeróżne minerały, jak żelazo, magnez i miedź. Wielu ludzi może mieć problem z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, lecz powinnyśmy sięgać po niego regularnie, bo działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, więc w efekcie może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty podaje się też anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym napojem nie wolno przesadzać – wystarczy spożywać około 250 ml soku na dzień.

A może kiszony sok z buraka?

Kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni, a który pijemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: dobrze wpływa na przemianę materii, wyostrza koncentrację, a przy tym obniża ciśnienie. Chociaż buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek lub reumatyzm, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, aby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie wprost na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]