Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

ogórki kiszone ekologiczne

W zupie, w sałatce, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smaczne.

Kiszone ogórki – zakiś je samodzielnie bądź kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem łatwe. Używa się do tego drewnianych beczek lub dużych glinianych garnków, w których ogórki zalewa się wodą z solą. Później zostawia się je na co najmniej kilkanaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po kilku dobach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się ząbki czosnku oraz koper, jednak smak ogórków kwaszonych można podkręcić też innymi dodatkami, np. ziarnami gorczycy, cząstkami paprykiczy liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy sporo miejsca w kuchni, aby osobiście przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada również spiżarkę bądź piwnicę, w której może chować przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, że należy odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w workach foliowych czy w kubełkach z uchem, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze spożywamy wraz z ogórkami kiszonymi?

Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na nasz organizm. Dzieje się tak, gdyż wespół z kwaszonkami spożywamy pożyteczne bakterie, które pozytywnie wpływają na florę jelit i obniżają ich pH, wspierając w ten sposób trawienie. Ale na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają około 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminę C, K1 i D, witaminy z grupy B, a także mnóstwo składników odżywczych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, fosfor czy mangan. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile lubimy kwaskowate smaki, nie należy wylewać go po zjedzeniu kwaszonek, tylko go wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w czasie kiszenia witaminy przedostają się częściowo do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]