Żywność

Ciesz się pyszną kawą co dnia – o kapsułkach pasujących do Dolce Gusto

Ekspresy do kawy z systemem Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się w krajobraz polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony dostęp do fantastycznych gatunków kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, iż nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, w związku z tym na rynku błyskawicznie powstał powstał popyt na kapsułek Dolce Gusto. Odpowiedziało na niego parę

Lubisz barszcz czerwony? Gotuj go na zakwasie z buraków kiszonych

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą jemy zwykle w trakcie Wigilii bądź hucznych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja podawania posiłków z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako dodatek do wielu posiłków. Barszcz czerwony – pasuje do jajka i do pasztecików z grzybowym nadzieniem Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to

Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

W zupie, w sałatce, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smaczne. Kiszone ogórki – zakiś je samodzielnie bądź kup gotowe Kwaszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem łatwe. Używa się do tego drewnianych beczek lub dużych glinianych garnków, w których ogórki

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Ostatnio jednak notorycznie mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która aktualnie często spotykana jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty – duże ilości witamin i żelaza W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie same kwasiły kapustę

Pierwsze lekcje samodzielności – warsztaty kulinarne dla dzieci

Dzieci uwielbiają brać udział w kuchni – podawać i wybierać składniki bądź dekorować ciastka. Chciałabyś wykorzystać fascynację swojej pociechy? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Tutaj dowiesz się, jak wyglądają takie lekcje. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla pociech w przedziale wiekowym od 6-10 lat. W trakcie warsztatów dzieci uczą się samodzielności oraz rozwijają swoją kreatywność i co jest ogromnie ważne – zyskują przydatne umiejętności.

Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański smakołyk, sporadycznie napotykany w innych częściach świata. Jednakże domowe kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale również w obu Amerykach oraz w Azji. Z jakiego powodu kwaszonki cieszą się popularnością? Historycy potwierdzili, iż proces konserwowania żywności poprzez ich przechowywanie w occie, w solance albo w soli, znany jest ludzkości od ponad 4

Czego nauczysz się na kursie kulinarnym?

Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to świetny pomysł na pozyskanie dodatkowych umiejętności – poznanie tajników przeróżnych przepisów oraz dobrych technik produkcyjnych albo po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto skorzystać z kursu kulinarnego? Kurs kulinarny – nie tylko dla początkujących Umiejętności gotowania nie osiąga się szybko – szef kuchni przeznacza wiele czasu na zaznajomienie się z sekretnymi recepturami i poszerzenie swoich kwalifikacji. Jeśli chciałbyś naśladować najlepszych,

Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?

Cafe frappe to prawdopodobnie najbardziej popularna kawa mrożona na świecie. A wiesz, że powstała przez przypadek? Mimo to przepis na cafe frappe przyjął się tak dobrze, że dzisiaj turyści odwiedzający Grecję pytają właśnie o nią, zamiast o tradycyjną grecką kawę parzoną w małym tygielku. Ale nie musisz jechać aż do Grecji, żeby napić się frappe! Zobacz, jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu. Historia kawy mrożonej frappe W 1957 roku

Piekarnia Pochopień – gwarancja dobrego pieczywa

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i szacunek dla wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją na

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Pisząc o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała substancje potrzebne dla jego właściwego